Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Mohamad Hakim Yusuf, Khalifah Allah

Lilypie First Birthday tickers

Perjuangan yang indah tetapi sukar

Lilypie Breastfeeding tickers

Wednesday, May 12, 2010

Info kepada yang mengandung

Ini sedikit info yang saya peroleh dari blog mama Hanis.

Justeru itu untuk melahirkan anak yang sihat dan bijak anda harus memulainya ketika dari dalam kandungan lagi. Melalui pengalaman saya ketika mengandung ;
1. Saya amalkan makan limpa dan hati lembu untuk tambah darah.2. Saya amalkan makan ikan untuk mendapat anak yang bijak.3. Saya amalkan makan kacang hijau agar anak berambut lebat.4.Saya amalkan makan kacang soya dan buah oren agar anak berkulit cerah5. Saya minum banyak susu untuk tulang yang kuat.6. Saya kurangkan makan lobak kerana khuatir anak menghidap jaundice.7. Saya kurangkan minum air kelapa kerana khuatir anak mendapat lelah.8. Saya makan nenas dan tapai hanya setelah kandungan mencapai 5 bulan.9. Saya makan folic asid dan obimin seperti yang diarah oleh doktor.

10. - Saya sentiasa jaga diri agar tidak melanggar pantang orang tua-tua. Salah satu daripadanya seperti, jangan duduk ditengah-tengah bendul pintu iaitu ke dalam tidak ke luar pun tidak kerana dikhuatiri bila melahirkan, anak tersangkut di pintu rahim antara ke luar tidak dan ke dalam pun tidak. Kelahiran begini harus dibantu dengan penggunaan forcep atau vakum. Namun tempat-tempat yang dilarang begini selalu menjadi kegemaran saya ketika mengandung. Jadi saya selalu kena beringat.Memang banyak terjadi kelahiran yang begitu akibat langgar pantang, walaupun itu semua adalah kebetulan sahaja, namun saya memang jaga untuk mengelakkannya kerana 'at the end of the day' saya juga yang akan menempuh susah payah bersalin. Jadi kalau ada petua mengelakkannya., 'why not?' Bukankah Allah Maha Kaya. Mungkin Dia nak tunjuk atas kedegilan kita. Allahualam.- Saya elakkan mengupas kulit buah-buahan dari arah bawah ke atas kerana khuatir melahirkan anak songsang.- Saya elakkan memukul memarahi binatang waima mengata sebarang makhluk Allah s.w.t kerana khuatir anak terkenan.- Saya elakkan melawan cakap ibu mahupun suami saya.11. Yang paling penting untuk dapatkan anak yang cantik, saya amalkan mana-mana surah Maryam, anak yang kacak, surah nabi Yusof, dan ayat-ayat lazim Al-Qur'an.Insyallah, Allah Maha Kaya lagi Maha Mendengar, apa sahaja doa dan harapan kita terhadap anak-anak yang bakal dilahirkan, pasti akan termakbul.

No comments:

Post a Comment