Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Mohamad Hakim Yusuf, Khalifah Allah

Lilypie First Birthday tickers

Perjuangan yang indah tetapi sukar

Lilypie Breastfeeding tickers

Thursday, July 29, 2010

Thing to buy


 1. NeuroGain PB - Orang kata kalau nak anak pandai makan pil ni. Kene makan masa trimester ke-3


Pregnancy - in the last three months of pregnancy, it is important that the mother-to-be has an ample supply of the omega-3 fatty acids. Around 70 percent of all the cells that made up the adult brain are formed during this period. The omega-3 DHA central to this process reaches the fetus from the mother via the placenta.

If there is insufficient DHA for the baby, fetal development may be impaired resulting in lower IQ and poor visual acuity.

 2. Orang kata kalau nak elak anak demam kuning makan susu kambing. Tapi kene ambik pada trimester ke-3.

Khasiat Susu Kambing




Susu kambing paling berkesan dan lebih berkhasiat jika dibandingkan dengan susu lembu dalam menyembuh serta mencegah penyakit "dalaman" antara lain:

- Penyakit demam kuning

- Penyakit lemah jantung

- Penyakit darah tinggi

- Penyakit migrane/kerap merasa pening kepala

- Penyakit sendi, sakit urat saraf dan buah pinggang

- Penyakit batuk kering atau TB

- Penyakit yang menyerang jantung, limpa dan hati seperti hipertitis

- Penyakit saraf dan tulang belakang yang dialami bila usia semakin lanjut

- Cukup bermanfaat bagi mereka yang mengalami lemah tenaga batin

- Sesuai diminum diwaktu pagi (sebelum bersarapan) dan malam (sebelum tidur). Jangan guna air panas kerana boleh merosakkan khasiatnya. Bancuh dengan air suam sahaja


 3. Sekarang guna jenama Pureen. Tapi dah nak abis. Orang kata Bio Oil lg best. Cuma ianya adalah oil berbanding lotion yang nyaman, oil ni berminyak.

"Tiada kesan regangan langsung, tidak ada satu pun"


"Saya menulis untuk mengatakan betapa hebatnya produk “Bio-Oil”, ia menakjubkan! Saya menggunakannya ketika mengandung untuk membantu mencegah kesan regangan kulit. Saya telah menggunakannya pada perut saya yang membesar dari 5-6 bulan setiap hari dan saya terkejut dengan usaha yang kecil member kesan yang panjang! Saya adalah 5 kaki 3 inci dan saiz 10 dan melahirkan bayi perempuan seberat 9lb (anak pertama). Saya merasa sangat lega untuk mengatakan bahawa tiada kesan regangan langsung, tidak ada satu pun. Saya tidak dapat percaya. Saya perasan ibu-ibu yang lain mempunyai kesan reganagan kulit dan sekarang saya sangat yakin bahawa Bio-Oil benar-benar berkesan pada saya. Saya sekarang menggunakannya untuk membantu memudarkan kesan parut akibat pembedahan. Saya semestinya mengsyorkan Bio-Oil pada kawan dan pasti menggunakannya pada waktu mengandung dimasa hadapan"

Wednesday, July 28, 2010

Dia gembira, ku turut gembira

Rindu x pada si comel ini???

Gambar sexy sket, nampak perut buncit Seri hahaha
tula, kuat sangat makan :)
Nampak x Seri pakai Cloth Diapers kaler ungu tu? Saya masih lagi dalam tempoh percubaan menggunakan CD ini. Hmmmm.... kalau pakai 1 kene salin on time. Setiap 4 jam kene salin, kalau x, memang akan tembus basahnya. Tapi kalau Seri tgh aktif bermain or tidur, takkanla sy nk salin CD dia jugak??
Jadi saya letak 2 Helai insert.
Tapi huhu... tengokla. Bila Seri aktif bermain, CD itu jadi terlipat huhu. Nampak x?
Ini gambar yang dizoomkan
Nampak x macam kembung kat tengah??
Saya masih x reti nak guna CD ni. Tapi saya ni kan mmg jenis yg x putus asa. Mak Tih akan try sampai jadi jugak. Help Me!!! saper yang expert guna CD ni ek?

Owh nampak x nyamuk gigit kaki Seri tu. Kesian kan.

Owh.. Dah lari dari tajuk. Hehehe....
Sebenarnya nak cerita pasal Seri yang gembira :) Seri sangat suka main.

Sangat susah nak sruh dia tido. Tengok mata dia dah ngantok tuh. Tapi sibuk lg nak bermain. Jadinya sumbat dengan botol susu

Dah start landing :) dan akhirnya baru leh tido
Alamak gambar Seri tidur xde plak. Ganti gambar tido lain buleh kan? hehehe
Seperti biasa, susu habis sebotol baru leh tidur. Macamana nak kurus ni? hehehe

Kesan Suntikan

Semalam saya ada cerita saya kena suntikan ATT kan...
Alhamdulillah, pagi ni saya dah x sakit lg. Masih lenguh2, tp x sakit.
Malam semalam lepas mandi, sakit sangat. Macam baru pas kena cucuk.
Badan pun penat. Terpaksa tido awal.

Ingat nak bangun sahur, tapi x sedar pun huhu
dah kunci jam loceng. Biasa tidur memang dah x lena sekarang ni, tapi agaknya malam tadi kesan dari suntikan itu, saya dapat tidur dengan lenanya. Jadinya hari ni x dapat berpuasa ganti huhu

Macam mana ni.... ada 4 hari lg kene ganti posa

Metrojaya Raya Sale

Yang ini pun warehousesale yang best. Murah jugak.... tapi weekend ni ada family day office suami pulak..
Jumaat ni member sebulu x leh outing keje plak... wuuuaaaaa...
Ini pun macam x leh pergi... Mungkin ada hikmahnya


7-8 August 2010 : Pureen Stock Clearance Promotion

Wuuuaaaaa.....
Serius x leh g sales ini. Dh book tiket balik kelantan huhu
Mungkin ada hikmahnya.....
So kepada kawan2 yang berminat memborong bolehla ke Pureen Warehousesales ini

7-8 August 2010 : Pureen Stock Clearance Promotion


Posted by sns in baby, mothers, warehousesales



7-8 August 2010

Pureen Stock Clearance Promotion

[SNS : Check out the previous Pureen Warehouse Sales in April 2010]

Products Offered

Baby Diapers

Baby Apparels

Baby Toiletries

Baby Accessories

INCO Adult Diapers

Adult Toiletries

Sanitary Pads

Maternity Pads

Brands Offered

Pureen Pride N Joy

Pureen Basic

Pureen

Tracia Toiletries

Dr Mist

Time : 10am to 6pm

Location (Tel 603 7628 8888)
Summit Company (M) Sdn Bhd
Lot 6 Jalan 19/1
Petaling Jaya
Selangor, Malaysia

TERMS

We accept Visa & Mastercard above RM150

Sumber dari:
http://www.shoppingnsales.com/2010/07/25/7-8-august-2010-pureen-stock-clearance-promotion/

18SX: inverted & flat nipples

Sumber: http://www.susuibu.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=181&forum=9&viewmode=flat&order=ASC&start=20

Nama: Dirahsiakan

salam smua,

sy pn nak share gak psl masalah nipple ni..sy nyer dl jenis yg inverted nipple..tp nasib baik waktu kat sekolah menengah lg sy dh notice awal, sy ingt lg waktu sy form 4 rsnye klu tak silap, DENGAN TAK MALUNYE sy pernah tnye spupu sy, "eh, puting kau mcmna ye, ada tak, besar ke kecik? aku ni mcm tak de puting je?...uhu..." spupu sy lak yg hairan, dia kata ok je dia nye nipple, ada jer...

waktu tu, SERIUS...sy rs RENDAH DIRI SGT2...RASA MCM SY NI BUKAN PEREMPUAN YG NORMAL JE...waktu tu sy ingt sy sorang je yg ada mslah mcm ni...dhla sy nye breast ni jnis kecik je...sy SELALU TERPK, NNTI BL KAWIN KLU DH ADA ANAK, MCMNA YE AKU NK NYUSUKN ANAK KLU AKU NYER PUTING NI TAK DE & BREAST KECIK JE??

tp sy TAK PERNAH PUTUS ASA dn sy yakinkn diri yg sy MAMPU (lawak tul, tgh sekolah lg dh pk psl mslh nk nyusu anak dh...waktu tu calon pn tak de lg...ahaks! ) .. dipendekkan citer, lps tu umah sy, abg sy masukkn intenet skjp, sy pn search2la kat intenet waktu tu psl nipple tak de dn breast kecik ni...mcmna klu nk mnyusu nnti, adakah 2 faktor tu akan merencatkn proses pnyusuan?

dn alhmdulillah, byk info berguna yg sy jumpa dn waktu tu la sy tau yg "ooo, mslh nipple cam aku ni namanye mslh inverted nipple...ramai lg rupanya org kat luar sana yg senasib ngn aku ni"...dn ada satu website tu bgtau agar org yg ada mslh INVERTED NIPPLE NI BL MANDI, SELALU2LAH BUAT EXERCISE DGN TARIK2 NIPPLE TU BIAR DIA KELUAR"...

dn psl breast kecik lak, lega sy bl bc rata2 info yg sy jumpa tu bgtau, size breast bukan faktor air susu byk @ pn tak...leganye rasa...hehe...tp cam was was lg sbnrnye waktu tu...iye ke? iye ke? ahaks...



sambung citer, maka DARI SY FORM 4 LG LA, SY DH STAT "EXERCISE" kn nipple sy ni waktu mndi...n it works...tp sgt slowly lah...eventually, bl dh dkt2 nk kawin, umur sy waktu tu 23, nipple sy alhmdulillh, biapn masih lg inverted, tp bl kita tarik dia terus keluar biapn size dia kecik sgt je lg waktu tu...ms mula2 buat exercise tu dl, bl tarik pn dia mcm tak mau keluar jugak... ...tp SY TAK PUTUS ASA, I KNOW I CAN!

dn lps kawin pn sy TERUS JUGAK continue BUAT "EXERCISE" tu waku mandi...suami sy juga sgt banyak membantu...ihi... dn bl sy dh disahkn mengandung, lg la sy tak henti2 buat exercise tu...dl buat time2 rajin je..hehe...n WAT IS DE BIG SURPRISE 4 ME is, bl kandungan sy dh masuk 4@5bulan klu tak silap, MASYAALLAH, nipple sy BETUL2 DH TAK TENGGELAM LG dn sizenye pn dh jd, masyaALLAH!

skrg ni klu nk menyusukn anak dpn org pn malu sbb nnti org akan kata, "besarnye nipple awk! jarang jumpa org nipple besar mcm awk ni..." adoi... tp kalaulah mrk tahu sejarah nipple ku ini satu waktu yg dulu...haha...

sy postkn posting ni sbb nk MINTAK SGT2, PLZ3, klu kalian smua ada anak2 perempuan ke, adik2 perempuan ke, kwn2 perempuan ke, sedara2 perempuan ke, tak kesahla, yg anak dara lg ke, yg br nk kawin ke, yg dh kawin ke, yg tgh pregnant ke, USHA2 LA diaorg, TANYA DIAORG, "mcmna dgn nipple awk? ok tak?" dn sterusnya, bla2...sbb ramai di kalangan kita ni yg MALU dn SEGAN nk bertanya, dn akhirnye dok berasa RENDAH DIRI SORANG2...cam sy dl la, tp nasib baik DIA gerakkan tgn sy ni utk search info2 berguna kat intenet dl...alhmdulillah...

hmm, jdknlah kisah sy ini sbg contoh kpd mrk2 di luar sana, sy tak henti2 BERUSAHA SELAMA 8TAHUN (16-24tahun) utk mndptkn hasil yg seperti skrg ni! dr dulu lg, MY AIM IS TO BE A VERY SWEET WIFE 4 MY HUSBAND (waktu tu bakal la, calon pn tak de, ahaks!) & A VERY LOVING MOTHER 4 MY CHILDREN....

anak sy skrg ni benar2 puas dn senang sgt nk menyusu sbb nipple sy dh terkeluar dgn baik PERMANENTLY dn size nye pn tiba2 jd besar...air susu pn banyak (biarpun breast sy jenis yg kecik, jd betulla teori yg sy bc dl tu...hehe...) ALHAMDULILLAH, NIAT SUCI SY WAKTU DI FORM 4 LG DGN USAHA YG TAK PERNAH KENAL PENAT LELAH DN PUTUS ASA AKHIRNYA SKRG INI DIMAKBULKAN TUHAN DGN PEMBERIAN "HASIL YG SUNGGUH LUMAYAN"...

TIPS: klu dr baby lg @ budak2 perempuan (bl dia tak pakai baju...hehe...), lg senang kita nk trace samada dia punya nipple tu jnis yg normal @ tak dgn tgk bentuk nipple dia tu...klu ada cam biji yg terkeluar tu, haa, normalla tu...tp klu nmpk mcm tenggelam, haa...jgn lupa, nnti bl dia dh besar sket, ajar dia cara2 nk dptkn balik bentuk yg normal cam sy dh terangkn kat atas tu ea...harap ianya membantu...k ibu2 smua2, SELAMAT BANTU MEMBANTU & SAMPAI MENYAMPAI...hehe...

Tuesday, July 27, 2010

Check Up ke 3

Baru je balik dari check up.
Alhamdulilah, pagi ni x ramai orang. Jadinya otak x serabut dan x perlu tunggu lama.
Hari ni husband teman g klinik. Malangnya, masa nk masuk simpang ke klinik, tiba2 ada motor langgar.
Motor tu x prasan agaknya signal kete kitaorang. Husband aku dahler hangin pagi nih. Huhu...
Nasib baik minah motor tu xde apa2, dia bangun trus start motor. Masalahnya, bumper kete aku dh bercalar n terkopak sket huhu  duit lagi.

Nasib baik husband teman g check up hari ni huhu... kene cucuk ATT *untuk elak kancing gigi* Sakitnya. huhuuuuu..... rasa macam bengkak kat tempat suntik tu. Pastu sampai ke jari kebas n lenguh2. Nurse tu mmg dh bagitau awal2 kata ubat ni sakit. Nanti nak buat kerja pun susah. Napela x bg MC huhu. Leh berehat kat umah dahler posa hari ni. Member kata 2-3hari kebahla rasa sakit tu.... diulangi 2-3 hari!!!! biar benar

Tapi bergantung pada orang jugak. Mungkin kalau badan kuat sehari ajer huhu.... Ya Allah sembuhkanlah rasa sakit ini. Rasa sakit ni sebenarnya latihan utk prepare rasa sakit yang lebih sakit huhu... iaitu sakit nak beranak. Kalau kita dah boleh tahan dengan rasa sakit, InsyaAllah kita ada motivasi sikit utk tahan rasa sakit yang paling sakit itu.... Ya Allah permudahkanlah proses aku nak beranak nanti. Takutnya (+_+')

Terima Kasih sayang sebab temankan ayang ke klinik :)

Monday, July 26, 2010

EjaMaria Giveaway

Ni First time join giveaway dalam blog nih. Hmm.... x reti sangat pun.
Tapi xpekalan cuba jela
kot2 ada nasib :)
Rezeki baby la tu.


Hadiahnya dapat keychain or bangle. Tapi kene jadi visitor yg ke 7008 atau 10078.
So, siapa2 yang nak join boleh klik sini

Keropok Lekor Nipis

Ini adalah kepok lekor yang sy perlu jual utk bantu abg sy yg lebam badan akibat Accident.

Sepeket RM3.50. Goreng panas2 enak dimakan
size nya lebih kurang ini


Kalau berminat leh order. Hari ni jer :)

Langgar Babi dekat Highway

Yer, tajuk di atas adalah kejadian sebenar!!!
Tapi bukan saya yang langgar.
Abang saya yang langgar Babi Hutan tau. Yang besar warna hitam itu.
Kejadian ini berlaku jam 8.30 malam.

Alkisahnya, Wife abang saya bekerja di Pahang manakala abg sy pula keja di Lumut Perak.
Hari ahad abang saya on the way balik dr temerloh ke Perak. Nak dijadikan cerita, tengah drive laju kat Highway Plus 5km simpang ke Bidor, tetiba ada seekor babi yang sedang melintas. Tak sempat nak brek, terlanggar babi yang besar itu. Kereta terhentak, Babi tersebut tercampak. Abang sy panik tekan brek, trus break lock, kereta berpusing 360 darjah, abg saya tercampak keluar pintu *x pakai seat Belt*
Kereta berpusing tanpa pemandu.

Abang saya segera bangun, dan menghalang kereta daripada melanggar dia. Kereta berhenti berpusing setelah beberapa kali langgar devider jalan. Nasib baik, kereta yg seterusnya sempat memberhentikan kereta dan membantu abg sy yg lebam badan akibat tercampak. semua kereta lalu di sebelah kanan dan kiri sebab kete abg sy brenti di tengah2 jalan.

Kereta tunda tarik kereta abg saya. Katanya dia ejen insuran, nnt dia claim pada insuran. Abg sy x perlu byr apa2. Kini abg saya berada di rumah mak. Abg saya ada bawa kepok lekor dan ikan patin utk dijual disekolahnya *abg sy ustaz sekolah rendah*
Oleh yg demikian, sy perlu membantu jual ikan dan kepok lekor tersebut di office huhu

Okey, sape nak beli???? yang kat opis JKR ni jela ek :) free delivery. Murah je jual

Thursday, July 22, 2010

Kisah Hari ini

Firstly, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada opismate saya yang telah belanja makan tengahari yang enak. Antaranya adalah Ikan Pari Bakar + kuah asam, Gulai nenas udang, Ulaman, dan sambal belacan. Tidak lupa juga kek yang sedap. Maaf sy ambik 2 slice, tapi memang ada lebih kan hehehe

Secondly, Tadi dah g Scan baby, Alhamdulilah. Baby sihat mama pun sihat. Setakat ni InsyaAllah akan selamat dilahirkan:) Amiiinnn...

Thirdly, Saya dah tau jantina. Seperti yang firasat saya dari awal mengandung dan perangai saya. memang menggambarkan jantina anak saya. Antara perangai saya:
1. Malas giler nak bergaya. baju g opis x bergosok pun
2. Mekap? Ntah, dulu rajin gak. Skrang ni pkai lipbalm jer itupun terpaksa sebab bibir kering
3. Malas giler. Nak buat apa2 pun malas. Nasib baikla masih bersemangat buat kerja opis dan membaca info mengandung & baby
4.Bentuk perut cam pelik sket. Senget sebelah. Belah kiri lg tinggi dari belah kanan.
5. Pergerakan baby, memang aktif dan suka menendang. kadang sakit bila kene tendang. Bila usap2 baru terus baby dok diam. baby ni suka nak main ngan ibu ek :)
6. Kedua-dua anak buah yang yg girl itu, memang sangat gembira dan aktif apabila berada ngan saya. Bila dok ngan org lain macam baik pulak.
7. Saya memang suka nak kacau orang dan nak buat lawak bengong. Menggatal pun ada huhu
8. Pemilihan nama. Dari start tau pregnan trus dh aim nama baby. Walhal x tau pun jantina laki ke perempuan

Jawapannya: Cuba teka berdasarkan huraian di atas hehehehe. Tapi ada member kata, scan ni x leh cayer gak. kadang doktor kata confirm laki/perempuan... tapi bila lahir sebaliknya pula. Oleh yang demikian, kena beli baju yang natural colour jer. Tapi harap2 betul la yang saya tengok masa scan tu.

Tag Dari Kawan

Saya telah di Tag oleh Kak Suliana dan Kak Shim untuk menjawab soalan2 berikut. Jawapan yang tidak jujur sket leh x? hehehehe

1. Apakah yang anda akan buat bila anda tahu kawan anda tikam belakang anda?


Mula2 nangis ajer, sebab x sangka kita slalu buat baik pd org, tp org tikam belakang pulak. Dah pernah kene 2 kali. Akan menjauhkan diri daripada kawan2 yg begini. I will forgive but hard to forget

2. 6 orang dihati anda?

Sudah tentu suamiku Arah, Mak, Abah, Puteri, Seri dan ........ x leh nnt ada org komplen nk jugak dalam hati nana * hahahaha ayat poyos*

3. Anda rasa anak anda comel?

Mestila comel, tengokla sape mak nyer hehehehe



4. Single or taken?

Owh... I baru kawin 5 bulan. Inai di jari kaki masih ada lg



5. Blog yang anda suka?

boleh tengok kat blog list.. especially blog parenting & breastfeed..*tiru ayat kak Su*



6. Adakah bilik anda kemas setiap hari?

tak... tengok kesempatan, kalau bangun awal sempat la lipat selimut tu..kalau tak, babai je la..:-)..*tiru ayat kak Su jugak haha*



7. Lagu terakhir yang anda dengar?

Picture of You (Boyzone) Favouret waktu Form 2


8. Last text message?

Aku kat depan kedai kamera


9. Last phone call?

Kak Ina "Nak booking LPPKN kena bawa apa2 dokumen Ke?"



10. Hari terakhir anda menangis?

Pagi tadi, emosional dengar lagu Ayat2 Cinta *Saya Pregnan k, penuh dengan emosi*

11. Senaraikan LIMA warna kegemaran anda?
Semua kecuali kuning dan hitam

12. Orang yang terakhir anda ber YM?
Suamiku

13. Game yang paling anda suka?
Solitaire n minesweeper

14. Adakah anda peminta MCR?
Tak taula MCR

15. Apa perasaan anda jawab tag ni?
Cepatla abis soalan nak g mkn nih

16. Anda rasa tag ni best?
Bolehla...

17. Tag 10 rakan anda.

banyaknya 10 mcm x ckup member jer huhu
Jun (Damsel)
Mastura
Arul-Asyikin
Ida Syafiza (Princess Lavender)
Syira Khalid
Yanie (Ms. Engineer)
Alia
Ummu Habib
Faeza
Rashidawati


Alamak xsempat nak link. Lenkali la link kan. Selamat melayan Tag yer kawan2

Tuesday, July 20, 2010

Ibu Hamil Jangan terlalu risau

Maaf, bahasa Indonesia. Tapi stil leh faham, jangan risau :)

Ibu Over Hati-hati, Bayi Penakut!
Sumber: http://keluargasehat.wordpress.com/2009/09/07/ibu-over-hati-hati-bayi-penakut/
Posted September 7, 2009 by luchan in KEHAMILAN.

“Saya bingung, sejak hamil lagi istri saya serba takut mau ngapain-ngapain. Hanya di tempat tidur. Malah diajak berhubungan intim saja nggak mau. Pokoknya serba hati-hati dan takut melakukan apa pun. Padahal kata dokter nggak apa-apa, lho,” cerita seorang reporter sebuah televisi swasta yang tak mau disebut namanya. “Eh, itu berpengaruh nggak sih sama janin?” tiba-tiba ia balik bertanya.

Tindakan ibu hamil yang harus ekstra hati-hati, sebenarnya hanya lantaran ketakutan terjadi sesuatu pada bayinya jika ia melakukan berbagai kegiatan atau makan makanan tertentu. Ini bisa jadi karena ibu memiliki pengalaman yang tak bagus pada kehamilan sebelumnya (traumatik), seperti pernah mengalami keguguran atau ‘tersugesti’ berbagai pantangan yang dikatakan orang-orang tua. Atau mungkin juga karena kepribadian ibu memang pencemas.

Jika tanpa indikasi medis – seperti riwayat keguguran berulang atau komplikasi kehamilan – sesungguhnya ibu hamil bisa menjalani kehidupan kehamilannya secara normal. Bekerja di kantor, boleh; makan apa saja, tak ada pantangan asal tak berlebihan; berhubungan intim dengan suami, silakan, dsb.

Malah, menurut spesialis kebidanan dan kandungan Nining Hadiyanti, terlalu hati-hati, serba takut kalau-kalau kegiatannya akan mengganggu janin, justru berpengaruh pada janin. “Bukan hanya gizi, stimulus luar atau penyakit yang dapat mempengaruhi janin, juga kondisi emosi ibu,” tegasnya.

Ibu yang memiliki kecemasan berlebihan yang ditandai dengan tindakan ekstra hati-hati, menurut penelitian, perilakunya dapat menurun pada bayi yang dikandungnya. Ingat kan Bu, jika kita takut untuk melakukan sesuatu, pasti jantung berdebar lebih kencang, dan itu dirasakan janin. Selain itu, ketika kita cemas dan ketakutan, oksigen jadi terhambat, terus mengganggu aliran darah ke seluruh tubuh termasuk ke janin. Karena kekurangan pasokan, janin pun ikut gelisah.

Bagaimana setelah si kecil lahir? Menurut psikolog Henny Eunike Wirawan, M.Hum., bayi yang gelisah karena ibunya serba ketakutan, besar kemungkinan menjadi anak pencemas, penakut,dan cengeng. “Selain pengaruh hubungan saraf, terhambatnya oksigen, karena ikatan emosional ibu dan bayi itu sudah terbentuk sejak dalam kandungan,” jelasnya. “Maka, kalau ibu pencemas, penakut, siap-siap saja punya anak yang juga penakut atau cengeng.”

Jangan Serba Takut, Ah!

Takut begini, takut begitu, Bu, Pak. Cobalah usir dengan…

* Bapak, bantu ibu dengan menjelaskan bahwa itu ketakutan yang tak perlu.

* Lawan perasaan takut. Yakinlah bahwa kehamilan Anda normal-normal saja dan melakukan berbagai kegiatan justru membuat Anda dan bayi lebih sehat.

* Yang penting, pola makan Anda bagus. Makanan yang baik memenuhi kebutuhan Anda dan janin. Janin yang sehat dan kuat dapat Anda ‘ajak’ melakukan berbagai macam aktivitas.

* Keluarlah dari rumah, kunjungi tetangga dan teman Anda, dan bersantailah.

* Hindari gula terutama bila digabung dengan cokelat dan minuman berkafein lainnya karena dapat meningkatkan kecemasan.

Dr. Nining Hadiyanti, spesialis kebidanan & kandungan

Siapa Yang Perlu Ekstra Hati-hati?

Setiap kehamilan pasti harus dijaga dengan hati-hati. Namun pada beberapa pasien dengan riwayat tertentu harus dijaga ekstra hati-hati. Mereka yang harus lebih hati-hati:

* Pasien yang susah mendapatkan anak. Secara medis pasien yang demikian disebut infertilitas sehingga agak susah mendapatkannya. Sewajarnyalah kalau ibu demikian lebih hati-hati menjaga kehamilannya.

* Ibu dengan riwayat keguguran berulang. Pasien ini biasanya mudah hamil tapi selalu mengalami keguguran. Perlu ekstra hati-hati bahkan mungkin sampai bed rest.

* Kehamilan pertama di atas usia 35 tahun. Kehamilan itu biasanya mengandung risiko sehingga harus dijaga ekstra.

* Ibu dengan penyakit tertentu. Misalnya, yang mengidap penyakit hipertensi, diabetes, jantung, ginjal atau penyakit lainnya yang membahayakan kehamilan. Sementara itu dari sisi anak, ibu harus menjaga kehamilan bila keadaan janin placenta previa, atau ari-ari terletak di bawah.

Ibu hamil yang tak mengalami keluhan atau gangguan alias normal saja tentu tak perlu ekstra hati-hati. Hati-hati perlu, dengan memperhatikan gizi dan istirahat yang cukup.

Sale Breast Pump

Medela Breast Pump yang makin murah
Rm1500 jer untk freestyle....
Murahkan. Tapi still saya x mampu nak beli huhu
Ya Allah, xde ke orang nak hadiahkan aku Breast Pump Medela FreeStyle ini??

Kalau berminat tengok Blog ni http://faheemwardrobe.blogspot.com/

Kalau nak beli Set Spectra 3 RM550 tengok kat Sini http://www.onebabyworld.com/index.php

Tak dapat terima kenyataan

Topik Hot FM pagi ini adalah perkara yang anda tidak dapat terima kenyataan.
Hmmmm... Bila saya fikir, perkara yang saya macam x dapat terima kenyataan adalah saya sudah berumur 25 TAHUN!!!!

Ohhh....Man.... Tua sudah aku (+_+)

Nape saya tak dapat terima kenyataan, sebab saya rasa macam baru umur 20 tahun. Hahahahaha
Memang x sedar diri. Patutla laki aku asyik bising... "Ayang x leh la buat prangai macam ni. Ayang dah nak jadi mak orang. Tengok Perut tu ha"..... Huhuhu Saya memang tidak dapat terima kenyataan ini

Jawapan saya " Umur tu angka sahaja. Kita tak perlu terikut dengan angka yg besar. Yang penting kita bahagia hahahahah"

Boleh ke macam tu???

I keep falling in love with u

Makin hari makin rindu
Makin hari makin sayang
Ewah... ewah.... hahaha
Saper yg rasa nak muntah sila abaikan entry ini.
Daku ingin berjiwang


Siapa kah itu???
.
.
.
.
.



Yer lelaki itu membuat saya jatuh cinta setiap hari



Dulu rasa macam x hensem. Tapiiii.....




Tapi sekarang macam makin hensem pulak hehehe


Thank You for being a great husband
Thank You for always take care of me
Thank You for your kindness
Thank You for your love
Thank You for your money
Thank You for everything

I Love U Sayang :)

Monday, July 19, 2010

Tips menghilangkan stretchmark

Sumber: Fazidah Abdul Latif


http://www.bengkungmoden.com/

http://www.mamamodern.com/




Antara cara yang boleh diamalkan jika Puan Nana nak kurangkan kesan stretchmark selepas bersalin ialah :


Setiap kali sebelum menyapu gel pengempis perut atau campuran kapur dan air limau nipis, sapukan dulu losyen di perut. Losyen tersbut bukan sahaja membantu mempercepatkan tanda hitam diperut hilang, ia juga membantu melembabkan kulit.

Minum air suam atau air panas mengikut kuantiti yang disyorkan iaitu 2 liter sehari. Oh ya... saya tau. Ada diantara kita yang terpaksa bertekak dengan ibu atau ibu mertua yang sangat tegas tentang soal berpantang sehinggakan tidak boleh minum air masak dengan banyak sewaktu didalam pantang bersalin. Namun begitu, perlu saya ingatkan, kesannya agak tidak bagus buat Puan Nana kerana amalan ini bukan sahaja boleh mengurangkan pengeluaran susu badan tapi juga menyebabkan kulit Puan Nana menjadi kering akibat kekurangan air selain dari masalah sembelit. Jika bayi Puan Nana tidak menghadapi masalah jaundis atau demam kuning, saya syorkan Puan Nana mencuba amalan meminum air halia bara sewaktu didalam pantang. Ia bukan sahaja menghilangkan dahaga, tapi juga memanaskan badan dan membantu membanyakkan susu Puan Nana

Ambil supplemen untuk kulit seperti vitamin A, C dan E.

Walau apa sekali pun, sebenarnya cara terbaik adalah melalui pencegahan. Nasihat saya pada Puan Nana dan bakal ibu, cuba luangkan sedikit masa Puan Nana untuk menyapu losyen diperut dan di bahagian lain badan yang mudah mengalami regangan untuk mengelakkan stretchmark dari berlaku.

Juga, jika Puan Nana terasa gatal diperut, paha, pinggul dan punggung terutama sewaktu didalam tempoh hamil, jangan sekali-kali menggarunya. Sebaliknya ambil losyen dan sapu ditempat yang terasa gatal. Ingatlah Puan Nana, mecegah lebih mudah dari menghilangkannya kerana untuk menghilangkan stretchmark, peratus kejayaannya amat kecil sekali.

Set Bersalin Yang mana?

Bila kita beranak, mestila nak cepat sembuh, penjagaan yang mudah dan jimat. betul x?
Set bersalin adalah perlu bagi ibu2 yang penjaga pantangnya kurang expert *maaf yer mak*
ataupun memang x reti bab2 pantang ni.

Kakak saya kata, set bersalin ni penting, sebab kalau kita sakit, macam mana kita nk jaga anak kita. memangla orang boleh tolong jaga, tp kalau kita boleh jaga sendiri bukankah lebih indah memori ibu dan anak? lebih2 lagi kalau nak breastfeed. takkan nak pakai ibu susuan kot huhuhu
*maaf saya membebel merepek huhu *

Sebenarnya saya tengah fikir set bersalin yang mana nak beli? huhu
susah jugak nak pilih. Nasib baik terbaca dalam Forum susu ibu ni

http://www.susuibu.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=3006&forum=7&viewmode=flat&order=ASC&start=0

Baca dari mula sampai habis, kebanyakannya mengesyorkan Nona Roguy dan Amway.


RM310
Tapi biasa kalau tanya orang, orang akan kata Nona Roguy sebabnya mudah dan berkesan. Ada 6 herba jer dalam set ni. Ada 1 pil jer yang kene makan, siap ada teh penambah susu badan, herba cuci anu, minyak barut, minyak urut herbanikan dan lg 1 lulur untuk buang daki2 pada kulit menggeleber.


RM293

Kalau Amway pulak ada 10 herba
Untuk dimakan:

Teh Herba, Lepas Bersalin 1 dan Lepas Bersalin 2.

Untuk Kegunaan Luaran:

Herba Pembersih Wanita, Herba Mandian, Minyak Urut Herba, Minyak Bayi, Campuran Peramping Perut, Campuran Penghangat Badan, dan Campuran Penenang.

Dan Bengkung. Orang komen bengkungnya panjang sesuai untuk ibu2 yang tinggi.

Jadinya nak yang mana satu ek????

sudah 5 Bulan :)

Sumber: http://www.babycentre.co.uk/pregnancy/fetaldevelopment/20weeks/



Your baby measures about 16.5cm from crown to rump and is steadily gaining weight. A whitish coat of a slick, fatty substance called vernix caseosa begins to cover your baby, protecting her skin during its long immersion in amniotic fluid. It also eases birth. Your baby's swallowing more this week, good practice for her digestive system. After your baby takes in amniotic fluid, her body absorbs the water in the liquid and moves the rest into her large bowel. In her bowel, a sticky by-product of her digestive system, called meconium, accumulates. It'll appear in her first nappy after she's born.


Make sure you're eating a good diet, and are getting enough iron. Your baby needs it to make red blood cells, among other things. In fact, it's almost impossible for you to get too much from food alone without overeating. Iron-rich foods include lean red meat, poultry, fish, lentils, spinach, and iron-fortified cereals. See our eating well guide to see what you should be having in the next few weeks.

Note: Every baby develops differently. This page is designed to give a general idea of how a fetus grows in the uterus.
 
Sruh makan xpe, kalau kurangkan makan itu yang susah hahahaha

Sunday, July 18, 2010

Strecth Mark??

Kulit anda gatal2? hehee mula2 saya guna lotion biasa. Memang gatal. Asyik tergaru ajer (waktu induksi plak tu huhu) Namun, kawan2 induksi menyuruh saya membeli ini.... tadaaaa....


Memang best, kulit dh x gatal :)



Sumber: Fazidah Abdul Latif


http://www.bengkungmoden.com/

http://www.mamamodern.com/

Rekahan kulit atau dikenali juga sebagai stretch mark merupakan parut kecil yang terjadi dipermukaan kulit akibat dari kesan regangan kulit. Kesan rekahan ini selalunya mencacatkan penampilan dan juga kelicinan kulit kerana ia kadang kala boleh kelihatan dengan jelas. Faktor yang menyebabkan stretchmark antaranya ialah kehamilan dan juga akibat daripada kegemukan dan kenaikan berat badan yang cepat hingga menyebabkan kulit hilang keanjalannya.


Kesan rekahan kulit biasanya terjadi dibahagian perut (kebanyakkannya disebabkan oleh kehamilan), di buah dada, punggung, pinggul, paha dan ada juga yang mengalaminya dibahagian lengan.

Walaupun ada yang berjaya menghilangkan kesan regangan kulit, dan ada juga yang berjaya mengurangkan kesan rekahan itu dari terlalu menonjol di permukaan kulit, cara terbaik dan termurah adalah melalui pencegahan dari awal. Juga, menghilangkan tanda regangan atau strectmark ini tidak semudah mencegahnya dari berlaku.

Berikut adalah beberapa tips yang boleh Puan Nana amalkan bagi mengelak dari terjadinya stretchmark :

Sekiranya Puan Nana bercadang untuk hamil, mulakan dari sekarang dengan cara menyapu losyen dibahagian perut, punggung dan paha. Tujuannya adalah untuk memberi kesan keanjalan dan kelembapan kepada kulit. Ini juga membantu mencegah kulit dari menjadi kering dan merekah akibat dari regangan yang dialami sewaktu didalam tempoh kehamilan nanti.

Seelok-eloknya gunakan losyen yang mengandungi minyak kelapa atau aloe vera. Juga losyen yang dibuat dari bahan semulajadi dan tidak mengeringkan kulit. Cara lain ialah dengan menyapu Bio Oil iaitu sejenis minyak yang digunakan untuk membantu mengurangkan kesan regangan. Bio Oil ini boleh didapati di farmasi dan kedai ubat.

Waktu terbaik untuk menyapu losyen ialah setiap kali selepas mandi agar kulit kelihatan lebih sihat, tegang dan juga untuk awet muda. Ye lah,kalau kulit kita sentiasa lembap dan anjal, pasti lambat berkedut bukan?

Elakkan pengambilan minuman berkafein dan beralkohol yang boleh menyebabkan kulit menjadi kering. Sebaliknya, gantikan dengan air mineral bagi membantu melembabkan kulit Puan Nana.

Banyakkan mengambil buah-buahan, air masak, minuman yogurt dan susu segar agar tubuh mendapat bekalan air yang cukup.

Comelnya tapi pening (+_+)

Siapa yang comel???
.
.
.
.
Saya ker??
.
.
.
.
Ces, tak mendapat sambutan huhu

Anak buah saya la yang comel :)
Gambar ni ditangkap ketika Seri mengambil donut kakaknya di atas meja. Mula2 tengok rasa nak marah, abis bersepah. Tapi comel la plak *haih x jadi nk marah*

Insiden ini berlaku ketika emak sedang enak makan KFC. Seri telah bermain dan pandai pulak dia makan donut tu. Dia makan coklat nya ajer. Itu baru jer lepas mandi.


Seri ni memang sgt suka makan. Kalau dia menangis, bagi jer apa2 makanan terus dia diam. Mama dia bg kepok lekor, kesian sampai merah2 mulut dia. Tapi dia sangat menikmati keropok itu. Nak kata sebab gatal gusi macam x sebab, memang dia telan makanan nya. Susu toksah katalakan 1 hari 7 botol.


Saper lagi yang comel??
.
.
.
Yeah tengok gambar ini!!!































Nampak tak apa yang Puteri pakai???








Yeah, pakai swimming suit tapi nak pakai tudung.



Haih... Bukannya mak tih tak bagi puteri pakai tudung, tapi biarla bersesuaian dengan bajunya. Orang suruh pakai seluar puteri tak mau. x dapat den nak nolong

SOGO WAREHOUSE SALE

Pada 15-18 Julai yang lepas, SOGO telah mengadakan Jualan Gudang yang Best. Habis duit dan kreditkad aku huhuhuhuhu
Memang awal lagi untuk beli barang baby, masalahnya saya beranak bulan 12. Awal bulan plak tu. Oleh sebab risau x sempat sambut warehouse sale ujung tahun, saya telah memborong awal2. Huhu....
Harap anak ibu selamat dilahirkan dan dapat memakai barangan yg ibu dah beli. Kalau x membazir. Allah tak suka tau. Anak ibu kan Hamba Allah yang soleh/solehah.

Apa yang saya borong??? huhu banyak giler. Hari jumaat pergi dengan member habis RM250. Hari sabtu g ngan suami pulak habis RM 150. tapi termasuk barang ibu skali la kan hehehehehehe
Hari sabtu tu bawa Puteri skali. Hmmmm oleh sebab ramai sgt org dan sempit, jadinya saya telah tinggalkan anak buah saya di tempat permainan SOGO tingkat 7 itu hehehehe Bukan apa risau ramai sgt org. taman permainan tu kene bayar ikut jam. 1jam = RM6. X banyak sgt pun permainannya. Tapi okla kan. sebab ada org tolong jaga hehehe

Nasib baik mak tih shopping kejap je. Sebab lepas 1 jam Puteri dah cari mak tih nak balik. Dah penat agaknya bermain hehehehe Tapi memang dia riang ria sebab dapat bermain. Cuba korang bayangkan kalu budak kecik itu terpaksa berasak2 dengan org ramai? kesian kan. So pada sesapa yang nak bershoping sambil hiburkan anak, boleh tinggalkan anak2 anda di situ ek :)

Ganti Puasa???

Ramadhan lepas saya ketinggalan puasa 10 hari. huhu 1/3 daripada yang sepatutnya.
Awal2 dulu ada buat posa 6. Tapi kononya nak kawin kene posa banyak, sbb nk kuruskan badan.
Namun sangkaan ku meleset giler. Posa 6 cukup. Tapi x ganti posa pun huhu
Sekarang dah pregnan 5 bulan baru terhegeh-hegeh nak ganti posa.

Alhamdulilah, minggu lepas dah ganti 3 hari. Punyala riso takut lapar. Mana taknya, biasa bangun pagi trus lapar. Lepas parking ckp kat husband kita makan dulu baru punch card huhu

Saya bersahur, mula2 minum air mineral 1 gelas. Pastu minum susu 1 gelas ini untuk lapisan pertama dalam perut. Jadinya asid dalam perut lambat sikit terhakis * ye ke?? andaian sendiri jer ni hehehe*
Pastu makan kurma 3 biji. Pastu makan la nasi. Dah habis tu rilek jap.... pastu makan kurma banyak2. Orang kata kurma ni bagus sebab leh kenyang lama. Alhamdulilah, memang kurang lapar, maybe ada pertolongan Allah kot.

Kita banyak dengar hukum hakam pasal puasa kan? saya baca dari blog Suhaida ni adik kepada opismate saya. Ada kemusykilan yang dia dh cari faktanya. Bolehla kita buang amalan2 yg kita ragu2 tuh.

Thursday, July 15, 2010

Impian Medela FS BP

Semalam tengok Blog http://letgoproduct.blogspot.com/

Murah gila akak ni jual Medela Freestyle Breast Pump. RM1640. tapi akan naik harga pada 1/8/10 jadi RM1670 still murah lagi kan. Akak ni siap buat kutu lg. 1 batch 6 org. Sorg bayar RM274 sebulan selama 6 bulan. Jadinya agak berbaloikan utk beli Medela FS ni. Akak ni niat dia utk tolong ibu2 menggalakkan Breastfeed. Sebab tu dia x ambik untung pun.



So semalam saje2la citer kat husband

Saya: Syg ada BP murah giler, akak ni memang jual x ambik untung pun
Husband: ........diam
Saya: Tula BP ni best, pakai bater rechargeable. Kecik jer. Senang nak bawa g mana2. Harga dia RM1640.
Husband: ........diam
Saya: emmmm.... nak x?
Husband: Owh patutla beria. rupanya dia nak
Saya: Bukan saya nak. Saya cerita jer..... :p
Husband: Awak ni, kita dahla banyak benda nak kene beli. Awak tu baru lagi nak try. Awak bandingkan macam kereta. Orang start pakai proton dulu, pastu baru boleh beli toyota. Ini awak terus nak BMW mana boleh.
Saya: Alaaa.......ayang cerita tapi sayang diam jer. Saje jela ayang tanya nak x.... kot2 syg bagi beli heheheheeh
Husband: x payah nak membazir... guna dulu yg Ameda tu. Okla tu x murah sgt, x mahal sgt. Nanti kita ada duit lebih kita belila yg mahal tu
Saya: Yer... ayang tau

Itula impian Medela FS BP saya....huhu
Pilihan No. 1


Pilihan No. 2


Pilihan No. 3. Tapi yang ni bukan untuk heavy duty. Jadinya x jadi pilihan kot. Tapi brand dia medela. Macam best jer hehehehe

Komen Breast Pump

Sumber http://www.malaysiabrides.com/forum/index.php?s=5866d49bf9d8f739d1b53a624458b7a9&showtopic=13856&st=30

Spectra 3 BP : Plus points: Easy to assemble. Can be used with Avent wide neck bottles .Just use the Spectra Wide neck converter. Price is cheaper than Ameda. Bad point :Motor pump is bigger & heavier than Ameda. Minimal noice compared to Medela that does sound like mesin potong rumput.( True! ) . Since Spectra is an open system BP, milk can be flowed back to the motor pump. This is because there is no barrier inside the tube to block milk. Not only that, the tube that connects the motor pump to the breastshields MUST be dry all the time. The tube is really small.Not that easy and fast to air dry any water particles that is stucked inside the tube. Thus, for working moms who express at office, this is a hassle. The manufacturer has come up with a small clip to prevent this. But according to Sue, it's effectiveness is still unknown as they just have it recently instore for one month so far. Another thing, Spectra can't be used with batteries. So , need plug points at office all the time. But if expressing in car, can use the in-car-power-converter.


Spectra price is cheaper than Ameda. But when u add up all the service charges that u will pay in the future should milk/water get into the motor pump, then it's like u are paying for Ameda BP . The 1st 6 months from date of purchase : FOC service. But after that, it's about RM50-RM100 per service. Once milk/water gets into the motor pump, the noice will be a bit louder than before.

Ameda : Plus points: It's closed system BP. No milk can flow inside the motorpump during expressing or if u accidently drop the bottle during pumping. Less items to be clean after each milk express session. Motor pump is lighter than Spectra . U can use any bag to store all the BP items. Not like Spectra which is best to use the Mom's Precious Back pack. U can't unplugged the wire from the motor pump. Thus, u need a special bag that have speciall hole behind( near the handles of back pack) to connect it to the plug power point. For working mom, time is precious. How easy & fast when we don't need to take out the motor pump from the back pack. Motor pump's noise is so minimal. Can use the Spectra wide neck converter if moms want to pump into Avent via cups/bottles. Can use batteries if there is no power supply.

With Ameda pump, not only I am able to stock up two freezers full of EBM, I also manage to supply 2 X 5oz bottles to my 5 years old child.

Ameda& Spectra bad points: Can't express milk directly into milk storage bags.

Good bargains currently ongoing at these websites : www.thelilcaliph Best & cheap package for Spectra 3 . U can get it for RM400 to RM550. They're having pre anniversary sale only for April 2009. Not much stock left.

www.enjoybreastfeed.com Spectra 3 RM312.80( i checked it last week). This website offers the lowest prices for all breast pumps & accessories. Ameda is only RM709.20( have special redeem) . This is the only website that sell the lowest price for Ameda lactaline BP.

Just a note : I'm a pro breastfeeding mommy. Managed to feed my eldest who will be 4 years old this year on breastmilk for 2 years. My 1st breast pump is the Avent manual single pump. I'm due for my 2nd child delivery this August 2009. That's explain on my quest for my 2nd breast pump. Will be getting for electric double pump as I'm a working mommy. I don't need to use PISA breast pump as I don't have to go outstation oftenly. I tried the Ameda when I went to momslittleones' shop.

Another note : best to get a certified lactations advice on which BP is good and freindly on our precious breasts. BTW, Puan Rita the owner of Momslittleone is one a certified lactations

hope this will answer some of your doubts..

Wednesday, July 14, 2010

Kebarangkalian Baby Girl or Boy

Nak cek Bayi lelaki ke perempuan.
kebenarannya Allah saja yg tau....
Cuba try pada anak yg dh lahir. Betul x?

http://4.bp.blogspot.com/_Am1qG4QKjx0/S0QD4aOcNaI/AAAAAAAACeU/qrMRwQwtIh4/s1600-h/teori+bayi+lelaki+atau+perempuan.jpg

Kalau ikut jadual ni dia kata bulan datang haid. Saya dh ujung bulan 2 start bendera merah dah nak dekat bulan 3 la betul x?
sebab saya habis bendera merah 5 Mac.
kalau ikut andaian ini baby sy adalah boy.

Tapi kalau ikut tarikh start bendera merah Februari adalah girl

Tapi kalau ikut tarikh start pregnan adalah Mac adalah boy...

Hmm.... kita tunggu isnin depan jawapannya... jeng...jeng..jeng

Ransang Kandungan Anda agar pintar :)

Rangsangan berkesan lahir anak pintar
Sumber http://www.majalahpama.com.my/mama/artikel.asp?art=2009/1203/5239129374&sec=Topik


Bagi melahirkan anak bijak, anda perlu memulakan langkah pertama sejak dari awal lagi. Di awal trimester kehamilan, otak bayi sudah mula berkembang dan kemudiannya berterusan sehinggalah dia berusia dua tahun. Dalam pada itu, terdapat pelbagai teknik yang boleh anda lakukan untuk merangsang bayi dalam kandungan. Antaranya ialah rangsangan bunyi (alunan muzik atau suara ibu), pergerakan, tekanan, getaran dan komunikasi antara ibu dan kandungan. Melalui teknik-teknik ini, bayi akan bertindak balas dengannya. Ini secara tidak langsung dapat menggalakkan perkembangan fizikal, mental dan penglihatannya agar anak menjadi seorang yang bijak.


Sentuhan

Biasanya ibu hamil akan berhubungan dengan bayinya melalui sentuhan dan komunikasi di antara kedua-duanya. Sewaktu anda menyentuh, membelai, mengusap bahagian perut, sejenis hormon akan dirembeskan. Hormon tersebut berperanan memberi kelegaan kepada rahim. Ini secara tidak langsung menimbulkan keselesaan dan ketenangan kepada bayi. Jadi, gunakanlah kesempatan yang ada untuk berkomunikasi dengannya.

Muzik

Anda boleh gunakan muzik untuk merangsang kepintaran bayi. Ini kerana dia memang gemar dengan alunan bunyi. Malah bunyi-bunyi seperti denyutan jantung dan pernafasan anda turut memberi ketenangan kepada dirinya. Sekiranya anda memainkan muzik klasik, bayi akan bertindak balas dengan melakukan tendangan ataupun membuat pergerakan. Sehubungan itu, sewaktu trimester ketiga, bayi sudah boleh memberi tindak balas sekiranya anda meletakkan alat rangsangan yang banyak terdapat di pasaran di perut sambil berbaring. Yang menariknya, bayi akan bertindak balas apabila mendengar anda menyanyi. *Ibu akan kerap menyanyi untuk baby*

Kesimpulannya, apa jua jenis rangsangan yang digunakan, anda perlu mengetahui teknik rangsangan yang betul agar dapat menyediakan persekitaran yang selamat, penuh kasih sayang dan menyeronokkan. Ketiga-tiga aspek ini amat penting untuk menggalakkan bayi membesar dengan sihat dan dapat belajar banyak perkara sewaktu masih di dalam kandungan.

Tiga bulan pertama

Maklumat penting untuk anda! Sebaik-baiknya anda perlu memulakan rangsangan untuk mendapat anak yang bijak sewal kehamilan berusia tiga bulan lagi. Waktu ini dipercayai amat sesuai untuk bayi menerima rangsangan pertamanya.

Pada waktu ini, bayi seharusnya menerima orientasi ruang dan rangsangan sentuhan daripada anda. Dengan yang demikian, bayi dapat mengembangkan kemahiran penglihatan dan motornya pada tahap yang berbeza sepanjang tempoh kehamilan. Oleh kerana itulah, anda perlu merangsang bayi hanya setelah dia mengembangkan deria agar dapat bertindak balas sepenuhnya.

Muzik klasik

Setelah bayi berusia lima bulan, deria pendengarannya telah berkembang. Ketika ini, anda dapat menggunakan muzik untuk memberi rangsangan kepadanya. Dalam pada itu, muzik klasik terbukti sebagai rangsangan yang baik untuk mengembangkan kepintaran bayi.

Penyelidik di Barat menyatakan bahawa kebanyakan muzik klasik dihasilkan daripada nada-nada yang harmoni. Nada tersebut memberi rangsangan kepada bayi dalam bentuk gelombang alfa. Gelombang berkenaan akan menimbulkan mood tenang, relaks dan tenteram kepada bayi yang ternyata dapat membantu perkembangan dirinya. Selain daripada itu, muzik klasik turut terbukti berkesan untuk meningkatkan perkembangan otak, penglihatan, kemahiran bahasa dan motornya.

Oleh kerana itulah, anda dilarang sama sekali untuk merangsang bayi dengan menggunakan muzik-muzik yang “keras”. Hal ini dikhuatiri akan menimbulkan kebingungan dan akhirnya menjejaskan kepintarannya. Untuk itu, anda digalakkan untuk memperdengarkan bayi dengan muzik klasik pada waktu yang khusus. Ini dapat dilakukan terutamanya ketika anda sedang berehat. Alunan muzik klasik yang harmoni dan lembut tentu sahaja akan membuat bayi berasa tenang dan gembira. Seterusnya, impian anda untuk memiliki anak pintar akan tercapai sekiranya teknik rangsangan yang betul dipraktikkan.

Scan Baby - Apa tujuannya?

Selalu saya pergi scan baby sebab doktor suruh. Tapi tujuan nya, very basicla. Nak tau baby sihat, nk tgk jantina baby. So, Sepatutnya setiap sekali scan ada perkara yang perlu kita pastikan.

http://video.about.com/?bcpid=42795866001&bclid=0&bctid=111300324001

Ujian imbasan - Apa sebenarnya dicari?

Sumber http://www.majalahpama.com.my/mama/artikel.asp?art=2009/1204/3946283355&sec=Topik


Imbasan awal biasanya dilakukan dari minggu ke-8. Dalam ujian ini, doktor akan “mencari” kantung, plasenta dan embrio bersama dengan denyutan jantungnya (mungkin lebih daripada satu). Seawal minggu keenam, bayi sudah boleh dilihat. Ia mungkin akan kelihatan seperti berudu ataupun telur goreng!

Kebanyakan doktor akan melakukan ujian ini pada minggu ke-8 di mana bayi lebih mudah dilihat. Malah jika anda mengandung kembar, kantung-kantung bayi akan lebih jelas menunjukkan sama ada mereka seiras ataupun sebaliknya.

Imbasan booking (biasa dilakukan pada minggu ke-10 hingga ke-14)

Ketika ini, bayi akan diukur. Sehingga pertengahan kehamilan, pertumbuhan bayi adalah hampir sama. Jadi saiz bayi dapat menunjukkan minggu kehamilan anda. Usia kehamilan akan lebih tepat jika anda mengetahui hari pertama haid terakhir.

Dalam pada itu, pada usia kandungan di bawah 2 minggu, lebar kantung (CRL), kepala (BPD) dan panjang tulang pinggul (FL) akan diukur. Memandangkan organ bayi kelihatan jelas dan nyata, kebanyakan masalah major yang berkaitan dengan otak, anggota badan, jantung dan buah pinggang dapat dikenal pasti.

Imbasan nuchal translucency (biasa dilakukan pada minggu ke-11 hingga ke-12)

Dalam ujian ini, doktor akan mengukur ketebalan lapik (pad) pada belakang leher bayi. Ini dilakukan bagi mengetahui risiko bayi mempunyai sindrom Down, kecacatan jantung atau masalah berkaitan kromosom. Penilaian yang lebih tepat dapat diperoleh jika ujian ini digabungkan bersama kumpulan darah, umur dan kadar denyutan bayi. (ujian Primark).

Walau bagaimanapun, imbasan nuchal hanyalah ujian di atas skrin, jadi keputusan positif memerlukan penyiasatan lanjut untuk memastikan kesahihannya. Jika bayi anda berisiko mengalami sindrom Down atau spina bifida, anda perlu menjalani ujian amniosentesis pula.

Imbasan anomaly (biasa dilakukan pada minggu ke-20 hingga ke-23)

Ujian ini dilakukan untuk melihat bayi dengan lebih teliti. Kadang-kadang tempoh ujian ini akan memakan masa sehingga 30 minit. Kepala bayi akan diimbas dengan memberi penumpuan khusus pada otaknya; muka dan mulut dilihat untuk meninjau risiko bibir sumbing; jantung, paru-paru dan sistem perkumuhan. Begitu juga halnya dengan tulang dan tulang belakang. Ia akan dilihat dengan teliti.

Antara lain, dada, kaki, jari dan kakinya diperiksa juga. Jumlah air ketuban, rahim, plasenta dan jumlah saluran darah di dalam tali pusat turut diteliti. Biasanya, terdapat tiga (dua urat nadi, satu pembuluh darah), namun sesetengah bayi mempunyai dua (satu urat nadi, satu pembuluh darah). Untuk mengenal pasti sebarang masalah yang mungkin melanda bayi, anda perlu memberitahu apa sahaja sejarah perubatan keluarga yang boleh dijadikan rujukan. Menariknya, anda mungkin berpeluang untuk melihat jantina bayi melalui ujian ini.

Teknologi terkini

Masa kini, ramai ibu bapa lebih gemar mengimbas kedudukan bayi mereka menggunakan imbasan 3D. Fungsinya masih sama seperti imbasan yang lain namun kelebihannya lebih ketara. Imbasan 3D boleh menunjukkan kedudukan bayi dengan lebih jelas berbanding imbasan 2D malah, kecacatan bayi seperti bibir sumbing, masalah jantung dan kecacatan LIMB dapat dilihat dengan lebih jelas.

Namun yang demikian, teknologi yang paling terkini ialah imbasan 4D. Dengan yang demikian, anda boleh menyaksikan sendiri bayi menghisap jarinya, tersenyum, mengerutkan muka dan menguap. Imbasan 4D boleh dilakukan pada bila-bila masa sahaja, namun untuk hasil imbasan yang terbaik, anda digalakkan melakukannya di antara minggu ke-24 hingga minggu ke-30.



Panduan ujian imbasan kehamilan


Jenis

Minggu

Kenapa dilakukan?

Apa yang ditunjukkan?

Imbasan awal

Sekitar minggu 6 - 8

Rawatan kesuburan: haid tidak teratur, pendarahan, diabetes atau keadaan lain yang boleh memberi kesan kepada kandungan.

Kehamilan luar rahim dan denyutan jantung bayi.

Imbasan nuchal

Minggu 10 - 14

Menilai risiko kecacatan terutama sindrom Down.

Denyutan jantung, lengan, kaki dan muka bayi.



Imbasan booking

Minggu 10 - 14

Pengesahan kehamilan, menentukan kehamilan kembar dan tarikh jangkaan bersalin.

Kepala, lengan, kaku dan sesetengah organ.



Imbasan anomaly

Minggu 20 – 23

Memeriksa risiko spina bifida atau kecacatan lain. Selain itu turut memeriksa plasenta dan rahim jika ada potensi komplikasi sewaktu bersalin.

Bayi secara terperinci: otak, ruang dalam jantung, jari tangan dan kaki serta bentuk muka.



Imbasan terperinci

Dari minggu ke-14

Risiko kecacatan bayi berdasarkan imbasan nuchal atau sejarah keluarga.

Imbasan kardiak. Contohnya, ruang dalam jantung, injap dan arteri.



Imbasan berikutnya

Sehingga penghujung kehamilan

Tekanan darah tinggi atau diabetes.

Perkembangan bayi, tanda pre eklampsia, uri bawah dan tahap kesihatan kembar.



Imbasan doppler

Minggu 16 – 24

Menilai perkembangan bayi dan memeriksa sekiranya ada risiko pre eklampsia.

Melalui saluran darah dan alirannya. Mengesan aliran darah dari plasenta melalui tali pusat untuk memeriksa kesihatan bayi.

Poco-poco halal ke haram?

Sumber dari http://www.ustaznoramin.com/2010/07/pandangan-ustaz-tentang-hukum-poco-poco.html


Maksud senam robik atau poco-poco ini adalah bersenaman dengan mengikut rentak lagu. Poco-poco berasal dari lagu yang diberikan tajuk poco-poco diterbitkan di Indonesia. Tetapi ada orang berpendapat bahawa poco-poco ini berasal dari penganut Kristian Filipina yang melaksanakan tarian ini setiap kali mereka menghadiri upacara keagamaan pada setiap minggu di gereja. Tiadak kisah ia berasal dari negara mana, kerana rentak dan teknik tariannya adalah sama kalau dilihat di mana-mana negara.


Senaman poco-poco ini juga boleh dikategorikan sebagai hiburan yang mempunyai unsur kesihatan. Menurut Imam Al-Ghazali juga telah menyatakan bahawa hiburan ini termasuk dalam apa yang diistilahkan sebagai al-lahwu dan menjelaskan hukumnya adalah harus bagi Muslim untuk berhibur dengan syarat tidak berlebih-lebihan.

Sebelum saya menghuraikan hukum poco-poco mengikut pandangan saya yang tidak seberapa, ini bertujuan untuk mengeluarkan sahabat-sahabat semua dari dibelenggu dengan masalah status halal atau haramnya. Saya berpendapat bahawa senaman poco-poco ini seolahnya seperti sebuah tarian yang diiringi dengan rentak lagu yang dipasang.

Saya datangkan dahulu hukum tarian dalam Islam menurut pendapat Dr. Yusuf Qoradhawi dalam kitabnya yang bernama Fatwa Muasarah :

1.Tidak bertentangan dengan adab Islam dan ajarannya. Tarian yang menamppakkan aurat, yang membawa kepada kelalaian, adanya ikhtilat jelas keharamannya. Karena bertentangan dengan perintah Allah Swt.

2.Memperhatikan bentuk tariannya. Tarian yang membangkitkan syahwat juga dilarang dalam Islam.

3.Tidak boleh mengiringinya dengan sesuatu yang haram. Seperti meminum khamar, memperlihatkan aurat, memanggil jin dll. Apabila sudah dicampur dengan sesuatu yang haram maka tarian itupun jadi haram.

4.Tidak melampaui batas dan berlebih-lebihan. Segala yang melampaui batas dan berlebih-lebihan dilarang didalam Islam.

5.Berkenaan dengan yang melihat dan mendengarkan. Setiap orang yang melihat tarian ataupun mendengarkan lagu-lagu sehingga membangkitkan syahwatnya, menimbulkan fitnah dan menghilangkan akal sehat wajib dijauhinya.

Saya datangkan juga garis panduan tarian yang disediakan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia yang bertarikh 14 Januari 2009 (Klik Di sini) sebagai rujukan masyarakat Islam Malaysia seperti berikut :

1.Berpakaian kemas, sopan serta tidak memakai pakaian yang boleh mendedahkan diri kepada eksploitasi penonton dan tidak bercanggah dengan kehendak Islam.

2.Gerak tari yang dipersembahkan tidak menimbulkan fitnah.

3.Tidak berlaku percampuran antara lelaki dengan perempuan yang boleh menimbulkan fitnah.

4.Tidak bertujuan pemujaan atau penyembahan.

5.Tidak dipersembahkan dengan gaya yang memberahikan.

Analisis Saya

Berdasarkan kedua-dua pendapat di atas, saya berpendapat bahawa senaman atau tarian poco-poco itu adalah harus berdasarkan beberapa kriteria yang ditetapkan oleh Islam seperti tidak bercampur antara lelaki dan perempuan, tidak membuka aurat, tarian yang tidak boleh membangkitkan nafsu, tidak menimbulkan fitnah, tidak melalaikan, tidak memasang lagu yang melalaikan dan tidak ada unsur pemujaan sepertimana dinyatakan dalam 2 pendapat di atas.

Realiti yang berlaku dikebanyakkan tempat dalam negara Malaysia melaksanakan tarian poco-poco ini bercampur antara lelaki dan perempuan, dilaksanakan di tempat yang terbuka, perempuan yang tidak menutup aurat dengan sempurna, memasang lagu yang ada unsur-unsur keterlaluan dan melalaikan. Jika Keadaan seperti ini berlaku, maka saya lebih cenderung berpendapat haram kerana ia melanggar syarat-syarat yang ditetapkan dalam Islam sepertimana dinyatakan di atas.

Tidak menjadi masalah kalau tarian poco-poco ini diasingkan antara lelaki dan perempuan ditempat yang berbeza. Tarian poco-poco perempuan dibuat ditempat yang tertutup dan jauh dari pandangan lelaki, tidak memakai pakaian yang menjolok mata atau seksi dan dipasang dengan lagu yang mempunyai unsur yang baik. Di sini tiada apa yang dapat dipertikaikan lagi dan Islam juga tidak menghalang umatnya berhibur, tetapi biarlah hiburan itu mengikut lunas-lunas yang ditetapkan oleh syarak.

Lelaki menyertai tarian poco-poco menyerupai perempuan? Menurut pendapat saya tiada asas pandangan ini, kerana ia tidak disertakan dengan fakta yang jelas. Tarian poco-poco adalah bertujuan untuk bersukan dan menyihatkan badan dan tiada fakta yang mengatakan bahawa tarian poco-poco ini meniru atau hanya untuk perempuan sahaja. Sepertimana saya jelaskan di atas, kalau tidak bercampur lelaki dan perempuan dan mematuhi segala syarat yang ditetapkan oleh Islam, maka harus bagi lelaki menyertai tarian tersebut.

Tarian poco-poco berasal dari agama kristian? Saya berpendapat bahawa tarian poco-poco ini yang dilaksanakan di Malaysia tidak pula menampakkan unsur-unsur keagamaan dan tiada pula setiap pergerakkannya berlambang kristian seperti yang didakwa oleh sesetengah blog dan artikel. Saya juga berpendapat bahawa tarian poco-poco ini tidak mengamalkan budaya agama mereka. Hujah saya yang mengatakan seperti ini ialah tarian tersebut tidak menjejaskan akidah umat Islam, dan tidak mensyirikkan Allah. Jauh sangatlah kalau dikatakan tarian poco-poco ini mengikut agama kristian.

Saya tegaskan di sini bahawa saya tidak membangkang pendapat orang yang mengatakan haram disebabkan poco-poco ini mengikut budaya kristian atau sebagainya, kerana mereka juga mempunyai hujah. Segala hujah saya di sini bukan menyokong tarian poco-poco ataupun menidakkan tarian poco-poco! kalau anda semua mempunyai hujah berdasarkan pendapat-pendapat ulamak, maka teruskan dengan hujah anda semua. Artikel saya ini bukan fatwa, tetapi ini sekadar pendapat saya sahaja berdasarkan ilmu yang lemah dan saya tidak layak mengeluarkan fatwa.

Komen set Salindah

Re: Set selepas bersalin
Sumber dari Forum Susu Ibu. nama dirahsiakan


hmm.. nak share skit info pasal salindah ni. dulu masa pregnantkan damia, mmg nak try jgk mkn salindah nih. dgr testimoni kakak2 kat office yg mkn salindah masa mengandung, kata ok. tp sblm nak beli tipon dulu sorang member ni punya kakak. kebetulan member nih pun tgh pregnant n kakak dia kerja kat lab kementerian kesihatan yg uji2 kandungan dlm ubat2 sblm diluluskan utk dipasarkan di malaysia.

di pendekkan cite, kebetulan masa kitaorg call tu kakak member tu baru je kuar dr meeting ttg salindah nih. salindah nih dah byk kali masuk utk test tp susah diaorg nak luluskan. sbbnya.. dm produk tu didapati ada kandungan merkuri. tak byk.. tp kalau diamalkan pengambilannya boleh memudaratkan kesihatan ibu n of course bb yg dikandung.

yup.. salah satunya budak boleh jadi hyperactive. ada org kata bdk yg mkn salindah nih mendengar kata. tp sbnrnya.. hm.. rasenya tak perlulah sy sebutkan disini. takut plak kalau jd isu nnt.

tp kenapa ye salindah nih diluluskan jgk oleh KKM? sbbnya.. salindahnya nih ada doktornya sendiri. jd, kalau jd apa2 kpd pesakitnya, doktornya akan bertanggungjawab sepenuhnya. nasihat kakak member tu kpd adiknya a.k.a kwn sy tu 'aku tak kisah kalau org lain nak mkn salindah. tp sbb kau adik aku, tolonglah jgn mkn'. so.. kitaorg pun tak jd beli.

hmm... lg satu. psl produk healin tu. hanya 1st produk dia yg kotak merah tu rasenya yg masuk lab utk test. yg lain2 produk keluaran healin tu guna sijil produk 1st tu utk dijual dlm market. tak masuk lab pun utk uji samada selamat utk dimakan atau tak. takut erk? org sanggup buat mcm2 utk berniaga. tak pk langsung kesannya kpd pengguna. wallahualam..

Tuesday, July 13, 2010

Malam Nisfu Syaaban 26 Julai 2010 (Isnin)

Assalamu'alaikum w.b.t...
Diambil daripada http://www.mohamadj.com/

Untuk makluman semua.... Hari Nisfu Sya'aban akan tiba pada hari Isnin malam Selasa ( sebaik saja masuk maghrib), 26hb Julai, 2010(selepas magrib pada hari 14 Sya'aban 1430H)

Oleh itu, marilah kita sama-sama mengambil saat keemasan ini untuk menutup catatan amal ibadah kita kpd Allah dengan baik dan sempurna dan seterusnya berazam untuk memperbaiki diri kita untuk catatan yang baru.

Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru.

Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14 hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib)

Berikut adalah antara amal ibadah di hari Nisfu Sya'aban:

1. Selepas solat maghrib (15 Sya'aban, malam = 26 Julai 2010)

Solat sunat nisfu sya'aban, 2 rakaat

Rakaat 1 : baca Al-Fatihah & surah Al-Qadar 1x

Rakaat 2 : baca Al-Fatihah & surah Al-Ikhlas 3x

2. Membaca Yasin 3x selepas solat Maghribnya (15 Sya'aban, malam = 26 Julai 2010)

i) Selepas Yasin pertama : mohon dipanjangkan umur untuk beribadat kepada Allah

ii) Selepas Yasin kedua : mohon rezeki yang halal untuk beribadat kepada Allah

iii) Selepas Yasin ketiga : mohon ditetapkan iman dan Islam & mati di dalam iman & pohonlah segala yang baik....

Kemudian baca Istighfar 11x & selawat 11x

Baca doa nisfu Sya'aban (ada didalam Yasin Majmuk)

3. Baca surah ikhlas 1000x

4. Berpuasa pada siangnya

Abul Khair Al Talaqaani r.a. mengira nama2 malam Nisfu Syaaban sebanyak 22.

Antaranya yg termasyhur adalah:

1. Malam Dimustajabkan Doa

2. Malam Pembahagian Takdir

3. Malam Rahmat

4. Malam Berkat

5. Malam Pengampunan (Taubat)

6. Malam Penebusan

7. Malam Syafaat

8. Malam Penulisan

9. Malam Keagungan dan Kemuliaan

10. Malam Rezeki

11. Malam Hari Raya Para Malaikat

12. Malam Penghidupan


Antara kelebihan bulan Sya'aban:

1. Sesiapa berpuasa sehari dalam bulan Sya'aban maka Allah haramkan tubuhnya dari api neraka dan dia akan menjadi teman kpd nabi Allah Yusof didalam syurga.

2. Riwayat dari Osman Bin Abi Al-As, Sabda Nabi Muhammad (saw) : pada malam nisfu sya'aban setelah berlalu 1/3 malamnya, Allah turun ke langit dunia lalu berfirman : adakah orang-orang yang meminta maka Aku perkenankan

permintannya, adakah orang yang meminta ampun maka aku ampunkannya, adakah orang yang bertaubat maka aku terima taubatnya dan diampunkan semua orang

mukmin lelaki & perempuan , melainkan orang yang berzina atau orang yang berdendam marah hatinya kepada saudaranya.

Sebaik-baiknya minta ampun dengan ibubapa sebelum hari nisfu sya'abankerana amalan kita akan terhalang dari diangkat ke langit sekiranya kita derhaka/berdosa dengan ibubapa kita.

Nisfu Syaaban

Nisfu dlm bahasa arab beerti setengah. Nisfu Syaaban beerti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.

Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Iman Al-Baihaqi r.a:

Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dah sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya,

"Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri."

Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. "Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesunguhnya Allah Azzawajjal telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap org2 yg dengki."

Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14 hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib)

Wallahua'alam
JADI MARILAH KITA BERSAMA2 MEMERIAHKAN LAGI BULAN

SYA'ABAN INI DENGAN AMAL IBADAT YANG LEBIH DAN JANGAN LUPA KAWAN2 SEMUA AMBILLAH KESEMPATAN UNTUK BERPUASA PADA 15 SYAABAN NANTI IAITU PADA SELASA  27 JULAI 2010 INI KERANA KITA TIDAK TAHU
SAMADA BERKESEMPATAN LAGI UNTUK TAHUN HADAPAN...INSYALLAH

Monday, July 12, 2010

Hotel Mania???

Yeyy
malam ni nk tengok hotel mania. Dulu tgk iklan cam x berminat. Minggu lepas try tengok, lawak jugak ceritanya. Sket2 nyanyi sambil menari. hahahaha

Bawa anak buah Swimming

Hari sabtu lepas, bangun2 pagi lepas makan roti canai, puteri sibuk nak g swimming. Mak dia mmg slalu bawa dia g swimming. disebabkan husband bangun lambat jdnya kul 10.30 baru gerak ke KLCC. Swimming poolnya free ajer. Tapi tidaklah secanggih Sunway Lagoon or A'Famosa kan. Simple jer. Tapi Luas and ada ada artificial waterfall. Hmmmm... napelah x buat utk bahagian dewasa skali, leh mak tih join swimming. Parking kat sebelah taman. Sejam rm2.50. Kalau KLCC jgn harapla nk paking murah kan.


Puteri ni, first time datang macam takut2 sikit. Semua nak kene teman. Terpaksala senseng kain sampai ke lutut. Tapi yang ni second time, so dia dah berani dan pandai cari kawan. Memang seronok lakan, suruh mak tih dia lari jauh2. Sebab dia nak main dengan kawan barunya.

Ini aksi2 kunun2 pandai berenang. Hahaha....
Segala renang pun dia tahu. Agaknya selalu tengok mak dia swimming. Kuak lentang, free style, berenang katak pun dia terror. Cetek je air ni. X sampai lutut pun. Dia swimming kaki jer, tangan merangkak hahahahah.......

So mak tih n pak tih dating kat tepi kolam ajela. Tengok dari jauh. Takut ada orang kacau or jatuh.
Inila pemandangannya. Ibu bapa x perlu risau. Cuma, kalau anak2 tu umur bawah 3tahun kene jaga jugak la kan. Sebab takut jatuh. yg dh besar ni dia tau kalau jatuh tu sakit. Yang kecik tu dia main buat aksi ajer. Air cetek pun boleh lemas kan

Sunday, July 11, 2010

Baby Demam Panas

Hari jumaat tu, bila kakak hantar Seri, dah demam sikit. Jadinya pagi sabtu mak sruh bawa g klinik. Takut melarat. Suhu badan 38. Panas sikit. Jadinya doktor bg ubat makan kat umah.

Ini gamba budak demam



Tapi...... pagi ahad tu demam nya makin panas. PANAS SANGAT!!!!
Mak kata, takpe, nanti dia kebahla. Tapi saya nikan xde pengalaman. Jadinya risau sangat. Yela, dengar citer bahaya baby demam panas. Sangat takut. Bila mak masuk bilik, saya ajak suami g klinik. Ingat nak singgah klinik semalam nak marah2 kt doktor tu. Yela, bg ubat makin sakit. Nasib baik tutup. Kalau x, ada ibu mengandung masuk paper hahaha....
Pastu g cari kedai cina yg pakar kanak2. Sebab opismate citer dia pun penah g klinik biasa, tp x baik2 demam. So dia g klinik pakar baru baik. Namun.......

Tipah tertipu. Tulis depan Klinik Dr. Ng dan Lee. Masuk2, dapat dr. india jugak. tp nk buat cam ner kan. Dah masuk bilik doktor dh pun. Cek suhu kat ketiak, suhu 38.8 darjah. Pergh memang panas giler. Dr. kata idung dia tersumbat sebab selsema kering. Kahak ada banyak sebab nafas nya sangat kuat. Doktor titis ubat ke dalam lubang idung. Pastu terus bunyi nafas slow jd ok. Pastu dr. bagi ubat masuk kat punggung. Pastu saya kata bgla injection skali doktor. bagi cepat baik. Dr kata x perlu cucuk pun, baby lg kesian nak cucuk2.
Owwwhhhh... baru ku tahu.

Pastu dr. bagi ubat kahak  2.5ml.... dr. kata ubat ni bagi kahak tu kuar jadi taik. Memang x agakla kan, on the way balik dh berak, bau nya semerbak dalam kereta yg beraircond tertutup (+_+)

Pastu dr. suruh lap badan dengan aip paip. dan b*g*lkan dia. Supaya suhu dia tersebar ke udara. Dr. kata lain kali kalau demam panas, Letak kain dalam ice, pastu letak kat dahi.
Tapi kalau panas sgt, rendam jer baby dlm ice (Sanggup ke??? huhu)




Gambar ini adalah bakal ayah yang penyayang, rajin dan baik hati :)
Eh.... Eh
 terlari tajuk pulak hahaha
Gambar di atas adalah selepas di b*g*lkn dan dianginkan.
Pastu masuk buaian terus tidur

Malam itu, Seri sudah sihat :)

Yer, kembali normal. Cari barang yang menarik. Untuk masuk ke dalam mulut.




Owh, lupa nak cakap, masa on the way ke klinik tu saya menangis2 berdoa supaya tuhan pindahkan demam seri kepada saya. Sebab kesian sangat dia tidur ajer, x larat nk minum susu dan main2.
Nasib baik Allah Maha penyayang, sebab memang saya pening2 rasa macam demam.