Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Mohamad Hakim Yusuf, Khalifah Allah

Lilypie First Birthday tickers

Perjuangan yang indah tetapi sukar

Lilypie Breastfeeding tickers

Thursday, January 27, 2011

Baby kene kolik

Masa baby umur dalam 1-3minggu. Yusuf memang selalu kene kolik ni. Tapi waktu tu x sure lg, sebab x tau simptom nya kan. But memang waktu malam Yusuf akan menangis, meneran dan susah tido. Jadinya hampir stiap mlm kami akan suapkan Yusuf dengan gripe water. Alhamdulilah, after 15minit Yusuf akan tidur balik. Tapi kalau x tido jugak, kami akan sapu minyak yuyi pada perut, tumit dan celah peha baby. Kalu sapu minyak yuyi ni banyak sikitla baby berak hehehe. Sapu minyak yuyi ni ada caranya. Sapu pada tangan kita dulu pastu baru usap tangan kita pada tempatnya.sebab minyak yuyi terlalu panas leh menyebabkan kulit baby melecur

Sumber: http://whenmayend.blogspot.com/2011/01/apa-itu-kolik-dan-apa-penyebabnya.html

Apa itu Kolik? Dan Apa Penyebabnya?


Kolik berasal dari kata dalam bahasa Yunani, kolikos, yang bermaksud usus. Kolik berhubungan dengan ketidakmampuan sistem pencernaan bayi untuk mencerna makanannya.


Apabila Bayi Mengalami Kolik

* Tangisan yang lebih keras daripada kebiasaanya dan berpanjangan.


* Ketika menangis, dia kelihatan seperti membongkokkan badannya; menggenggam tangannya, dan menarik kedua kakinya ke perut.


* Mukanya merah ketika dia menangis atau menggeliat.


* Selalu ingin minum. Seperti tidak kenyang, padahal baru sahaja memberi ASI.

Apa yang harus kita lakukan?

* Berjumpalah doktor, pastikan bahawa memang ini kolik, ceritakan semua gejala-gejalanya, dilengkapi dengan keterangan penting lain seperti (kekerapan minum, ASI/formula, kekerapan buang air besar, dll)

* Kerapkan minum susu, tapi sedikit-sedikit. Ini untuk memperingan fungsi saluran pencernaan bayi yang belum terlalu kuat. Memang bayi akan selalu menangis dan haus. Haus disebabkan zat asam yang naik ke kerongkongannya yang membuatnya merasa panas dan ingin minum.

* Setelah selesai minum, sendawakan bayi. Ada banyak teknik untuk membuat bayi bersendawa antaranya dengan mendukungnya dengan posisi memeluk di dada dan menepuk punggungnya.

* Ketika bayi menangis jangan baringkan dia. Ambil lah posisi duduk yang selesa, lalu pangkulah bayi sehingga dia juga duduk di pangkuan, dan menghadap ke arah ibubapanya. Posisi duduk sekaligus akan menekan perutnya dan membuat dia merasa lebih selesa

No comments:

Post a Comment